Ökotűztér

Mai modern világunkban egyre nagyobb jelentősége van a környezetvédelemnek. Rengeteg hírt lehet hallani a szmogról, amit a levegőben lévő apró szilárd anyagok okoznak. Ezt főként az autók működése, az ipari termelés és jelentős részét a háztartások fűtése okoz. A legtöbb szálló port a szénnel, háztartási hulladékkal, PET palackkal, OSB vagy bútor lappal fűtők termelnek. Ezek egyike sem kerülhet cserépkályhába. A fűtés során mindig figyeljünk arra, hogy kizárólag száraz, legalább 2 évet szárított lehetőleg keményfát használjunk a fűtésre!

A szállópor képződésében nagy szerepe van a tűztér helyes kialakításának is. Egy régi hagyományos cserépkályhán két ajtó található és közötte egy rostélyt helyeztek el. Az alsó ajtó a levegő bevezetését és a hamu kiszedését segítette. Ezzel ellentétben egy modern ökotűztéren csak egy ajtó van és jó esetben levegő bevezető nyílás sincs rajta, mivel a kályha kívülről kapja a friss levegőt (külső levegős). A hagyományos cserépkályha tűzterében a friss levegő a rostély alól érkezik, így az égés során keletkező korom, szén-monoxid és sok más éghető vegyület már nem találkozik friss levegővel, így az a járatban továbbhaladva egy része kirakódik, a maradék a kéményen keresztül távozik. Ezzel szemben az ökotűztérben a levegő a tűztér falából érkezik megadott magasságokban, így az égés során keletkő anyagok folyamatosan friss levegővel találkoznak ott ahol a legmagasabb a hőmérséklet. Ezáltal minden éghető anyag például a korom és a szén-monoxid is elég és szinte teljesen átlátszó füstgáz megy be a cserépkályha járatába, majd a kéménybe, amiből már semmilyen anyag nem tud kicsapódni. Emiatt a kályhát nem kell olyan sűrűn tisztítani és a kályha hatásfoka is 5-10%-kal magasabb lesz.

Egy másik fontos különbség, hogy a régi cserépkályháknál az égés során keletkező hamut a rostélyon át érkező levegő magával vitte és a járat bizonyos pontjain letette, a finomabb szemcséket pedig a kéményen keresztül a szabadba szállította. Az ökotűztér esetén mivel a levegő oldalról érkezik, a hamu le tud esni a tűztér aljára, ahol nincs légmozgás, így nem kerül be a cserépkályha járatába.

Az ökotűztérrel épített kályha tisztább, kevesebb karbantartást igényel és a hatásfoka is magasabb.

Cserépkályha építés