Milyen a megfelelő kémény?

A cserépkályha jó működéséhez a legfontosabb a megfelelő kémény. Ha nem megfelelő a kémény huzata a cserépkályha füstölni fog.

A cserépkályha a hagyományos kistéglás kéménybe ugyan úgy beköthető, mint bármely egyéb kályha. A kémény belső átmérője minimum 140 mm kell legyen. Megfelelőbb, ha 160, 180 mm-es átmérőjű kémény van, hiszen minél nagyobb a kémény átmérője és magassága, annál nagyobb a huzata is, ami megakadályozza a visszafüstölést. A kémény mérete (a huzat nagysága) befolyásolja a cserépkályhára rakható ajtó méretét. A hagyományos kistéglás kéményre csak hagyományos cserépkályha ajtó rakható. Ha nagy látványajtót szeretne (melnyek mérete minimum 40x40 cm) akkor mindenképpen 180 mm-es átmérőjű kéményt kell építeni. A túl nagy kémény sem előnyös, mert ha a huzat túl nagy a cserépkályha sokkal hamarabb kihűl, ezáltal veszít a hatékonyságából. A legjobb megoldás, ha a kifejezetten erre a célra gyártott Leier, vagy Schiedel kéményt vásárolnak. A kémény magassága is fontos tényező, a jó cserépkályha kéménynek minimum 4,2 méternek kell lennie. Nagyon fontos, hogy a kémény magasabb legyen, mint a tető legmagasabb pontja.

A kémény huzatának ellenőrzéséhez a tisztítónyílásra egy A4 méretű papírt helyezzünk. Ha a papír ott marad a nyílásnál, akkor a kémény huzata megfelelő.

Cserépkályha építés