Külső levegős cserépkályhák

A cserépkályhák és kandallók működésének egyik legnagyobb problémája a levegőellátás. A jelenleg épülő családi házakat és a felújított régi házakat ma már olyan jól záródó nyílászárókkal látják el, ami egyáltalán nem enged be levegőt a házba, ezért a ház hermetikus zárt lesz. A falazaton keresztül sem tud friss levegő bejutni, így a kályhák működéséhez szükséges levegőt valahol be kell juttatni a házba. Ennek több módja lehetséges:

 

1. A falra egy 10 cm átmérőjű lyukat fúrunk, melynek a külső felületére bogárháló teszünk. A módszer hátránya, hogy a nyíláson keresztül folyamatosan hideg levegő érkezik a házba, így hiába fűtünk a beáramló hideg levegőt fogjuk érezni. 

 
 

2. A nyílászárókra légbevezetőket építünk. A probléma hasonló az előzőkhöz annyi különbséggel, hogy szél esetén huzatot fogunk érezni. Mindkét esetben a beáramló hideg levegőt is fűteni kell, tehát a fűtési költségünk növekedni fog. 

 

3. Légtechnika kialakítása. Talán a legjobb megoldás, így a mindennapi életben képződő párát is eltávolítjuk az épületből és nem fog penészesedni a fal. Ha hőcserélő is van a légtechnikához, akkor a beáramló levegőt felfűti a kiáramló benti levegő és a fűtési költségünk is jelentősen csökken. Hátránya, hogy drága és helyigényes

 

4. Kéményen keresztül vezetjük közvetlen a kályhához a levegőt. A Schiedel gyárt olyan kéményt, ahol külön légcsatorna is van a kémény mellett. Előnye hogy a beérkező levegő közvetlen a fűtőeszközbe  jut és nem hűti a házat. Hátránya, hogy a friss levegőt közvetlen a kiérkező füstgáz mellől szívja, így a bemenő levegő jelentős része a füstgáz, aminek oxigén tartalma minimális. 

 

5. Az aljzatban egy 160 mm átmérőjű csövet fektetünk le, amely közvetlen a kályha tűzteréhez vezet. Így a beáramló külső levegő nem érintkezik a ház légterével, így nem hűti azt. A cserépkályha teljesen független a háztól. Fontos hogy kialakításnál a lehető legrövidebb utat válasszuk és a legkevesebb törés legyen benne, hogy az ellenállás a legkisebb legyen.

 

Még egy veszélyforrás van minden házban, ez pedig a páraelszívó. Nem is gondolná, amikor bekapcsolja a páraelszívót, típusától függően 300-800 m3/óralevegőt szív ki a házból. Ha a nyílászáróinkat kicseréltük, de nem tettünk MEGFELELŐ légbevezetést, a levegő minden nyíláson keresztül elindul befelé a házba. A legkönnyebb útja a kéményen keresztül van, így ha működik a kályha, akkor a füstöt, ha nem akkor a kéményben lévő kellemetlen szagokat fogja beszívni a házba. Ezért fontos, hogy a cserépkályha teljesen különálló zárt rendszert alkosson a külső levegő bevezetésével és a kéménnyel, de célszerű a páraelszívónak külön légbevezetésről gondoskodni!

Cserépkályha építés