Jótékonysági Kályhaépítő Verseny

Július második hétvégéjén Jótékonysági Cserépkályha építő Verseny zajlott Magyarszombatfán, az ország egyik legnagyobb cserépkályhacsempe gyártó üzeme előtti téren, az Őrségi Fazekas Napok keretében. Eredményeképp húsz hordozható, mobil cserépkályha került átadásra a Magyar Vöröskereszt országos szervezetéhez. Ők juttatják majd el ezt a komoly segítséget jelentő adományt minden megyében egy-egy valóban rászoruló családhoz. A keretes platnival fedett, középzöld színű hordozható cserépkályhák mindegyike közel kettőszázezer forintba kerülne, ha meg kellene vásárolni őket.

Sokan nyújtottak segítséget a Cserépkályha építő Verseny megvalósításához. Régi álmunk volt ez, hiszen hetente érkeznek hozzánk segítségkérő levelek az ország minden tájáról. Az építéshez szükséges kályhacsempét gyárunk biztosította, és a RATH-Group vállalatcsoport, az INTERKERÁM Kft., a zalaegerszegi székhelyű WINDOOR DESIGN Kft., vagy épp az építőmestereknek és a vendégeknek az ebédet biztosító Jánkahegyi Gyuri Csárda, Zalaegerszegről mind-mind odaálltak a kezdeményezés mellé.

A verseny ünnepélyes megnyitóján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, és a Magyarországi Cserépkályha és Kandallóépítők Országos Ipartestülete is képviseltette magát, elvállalva a szakmai zsűri feladatát. A fővédnökséget Pindroch Csaba színművész vállalta lelkes támogatással, a rendezvényen ott volt Verebes István színművész, színházigazgató-rendező is.

Köszönet Mindannyiuknak, és Mindenkinek, aki munkájával odaadóan segítette ennek a hétvégének a megvalósulását. Elsősorban köszönet azoknak az építőmestereknek, akik szabadidejüket feláldozva önzetlenül vállalták ezeknek a cserépkályháknak a felépítését.

A Cserépkályha építő Versenyen harmadik helyezést ért el ifj. Francsics István Vas megyéből, második helyezett Horváth Attila dunaföldvári kályhás lett, első helyezett pedig Molnár György cserépkályha építő , Somlószőlősről. A leggyorsabban Simon András építette fel a kályháját, nem véletlenül: édesapja is kályhás, kettejük együttes munkáját senki nem tudta felülmúlni. A gyorsasági versenyt végül Tömösváry Norbert kályhás nyerte. Az építésben a többi helyszínen is akadt segítség bőven: feleségek, barátnők, sőt a következő kályhás nemzedék legifjabb képviselői is szép számban jelen voltak.

Az elkészült cserépkályhák dokumentációját Polacsek Györgyi vette át ünnepélyes keretek között a Magyar Vöröskereszt képviseletében, a délután méltó lezárása képpen.

Ez a Jótékonysági Kályhaépítő Verseny úgy érezzük, a konkrét, hathatós segítségen kívül szimbolikus értéket is képvisel: hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a meleg, a tűz eljusson, ott legyen Magyarország minden otthonában.

Cserépkályha építés