Hasznos tudnivalók a cserépkályha, kályha építésről

Tudnivalók:

1, A cserépkályha építését célszerű a járólapozás után és a festés előtt elvégezni.

2, A cserépkályha alatt nem lehet se padlófűtés, se szigetelés. A cserépkályha tömege több mint 1 tonna, mely az alatta lévő puha réteget összenyomja, így a kályha eldőlhet.

3, Mint köztudott a préselt kályhacsempéből készült cserépkályhák jobban tartják a hőt, mint az öntött csempéből készültek.

4, A cserépkályha felfűtése 1 órát vesz igénybe, míg hőleadása kb. 12-24 óra. (A kandalló felmelegedési ideje ugyan pár perc, de hőleadása égést követően maximum 3 óra.)

5, Számos helyen a cserépkályhát központi fűtésre is rákapcsolják egy úgynevezett vízpatkó segítségével, melyet a kályha tűzterébe építenek be. NE Tegye! A vizes rendszernek cserépkályha esetén  nagyon sok hátránya van. A tűztérben a füst lehűl, ezáltal csökken a huzat, a kályha visszafüstölhet, valamint az égés során keletkező víz és füst kátrányként lerakódik, csökkentve ezzel a kályha és a kémény élettartamát. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy áramszünet esetén a vízpatkóban a víz felforr és szétnyomja a csöveket és általában a cserépkályhát is!

6, Általános tervezési szabály, hogy egy kályhacsempe 1-1,5 m3 légteret tud befűteni a ház szigeteltségének függvényében. így például egy 40 m2 helység fűtésére, amely 2,7 m magas 108/1,5=72 darab kályhacsempe kell szigetelt ház esetén. 108 darab kályhacsempe egy régi típusú szigeteléssel nem rendelkező épületnél.

7, Amennyiben házán jól záródó nyílászárók vannak, a kályháját csak külső levegő betáplálásával szabad üzemeltetnie, mert az égéshez szükséges levegőt csak a lakótérből tudja elszívni a kályha, így hamar oxigénhiányos légkör alakulhat ki. Egy másik probléma a konyhában található szagelszívó, mely bekapcsolásakor a levegő csak a kéményen és kályhán keresztül tud a légtérbe jutni, magával szállítva az égés során keletkező füstöt.

8, Nagyon fontos, hogy a cserépkályhákat a hagyományos 140 mm belső átmérőjű kéménybe is be lehet kötni, de ilyenkor nem szabad nagy látvány ajtót tenni a kályhára. Ideális megoldás, ha 180 mm átmérőjű kéményt használunk. Túl nagy méretű kémény esetén a huzat túl nagy lesz, ezért a kályha hamar ki fog hűlni.

Cserépkályha építés