Cserépkályha: Milyen fa használható a cserépkályha fűtésére?

A cserépkályha fűtésére száraz, keményfát használjunk. Ilyen a bükkfa, tölgyfa, akácfa, kőrisfa, égerfa és az összes gyümölcsfa.

A keményfa nyugodt lánggal égők és kevés a hamuja, fűtőértéke magasabb, mint a puhafáé.

A puhafa (nyír, hárs, fenyő, nyár és a jegenye) gyorsabban ég, sok hamut ad és hamar kihűl a parázs.

A gyümölcsfák közül az alma-, körte- és szilvafa égéskor kellemes illatú.

A gyantatartalmú tűlevelű fák élénk, gyors lánggal égnek, és a gyantakristályok miatt gyakran pattognak és sisteregnek, égésükkor a szikrakicsapódás nagyon gyakori. A gyanta égésekor nagyon sok kátrány és korom keletkezik, ezért ilyen fa használatakor számítani kell a kátránylerakódásra és a kályha gyorsabb tönkremenetelére.

A fát cserépkályha esetén 30cm-re, míg kandalló esetén tűzterének ismeretében 30-60cm hosszúságúra kell fűrészelni. A frissen kivágott fa nedvességtartalma 50-60 %, amely 3 hónap alatt 40%-ra csökken. Ez a fa még nem alkalmas fűtésre, mert a hő legnagyobb része arra fordítódik, hogy a fában lévő víz elpárologjon, gőzzé alakuljon, így a cserépkályha nem fogja elérni a kívánt hőmérsékletet és a ház hideg marad. A kivágott fát csapadékmentes helyen kell tárolni vágástól számított 2 évig, amikor már csak körülbelül 18% nedvességtartalma van. Csak nagyon száraz fát használjunk, a legjobb hatásfok elérése érdekében is. Nedves fa használata esetén a fában lévő víz és az égés során keletkező víz is a füsttel együtt kicsapódik a kályha és a kémény belsejében és vékony kátrányréteget képez, illetve az ajtó üvege is kormossá válik.

 

Különböző faféleségek

Testsűrűség kg/m3

Fűtőérték MJ/kg

Lucfenyő

400

13,8

Nyárfa

370

13,4

Nyírfa

400

14,2

Égerfa

480

14,1

Bükkfa

540

14,8

Akácfa

520

14,9

Tölgyfa

520

16,5

Gyümölcsfa

480

14,1

 

Cserépkályha építés