Cserépkályha hasznos információk (használati útmutató)

Hasznos információk a cserépkályha első begyújtásához

A cserépkályha első begyújtása során előfordulhat, hogy a füst az ajtón és a fugák között is visszaáramlik a légtérbe, ami alakulhat ki, mert kint melegebb van mint bent (például a tető a napsugárzástól felmelegedett), így a kémény tetejénél is melegebb van, mint bent a házban. Ebben az esetben a kéményben egy visszaáramlás alakul ki, ami a füstöt nem kivezeti, hanem visszafújja a házba. Ezt a kellemetlenséget könnyen elkerülhetjük, ha először a kéményben a tisztítónyíláson keresztül pár darab papírt elégetünk, amíg a helyes áramlási irány ki nem alakul. A huzatot egy A4 méretű papírral ellenőrizheti úgy hogy a nyíláshoz teszi és ha az ott marad, akkor a huzat megfelelő.

A cserépkályha abban az esetben is visszafüstölhet, ha a járata eldugult, vagy keresztmetszete nagyon lecsökkent, így nincs elegendő huzata. Ez a következő esetekben történhet meg:

  • Kátrány képződik a belső falon, ha fenyőfával, vagy nedves fával fűtünk.
  • Az égés során keletkező korom eltömíti a járatokat. A korom általában a járatok aljában gyűlik össze, melyet a kályhások egy porszívó segítségével tisztítanak ki.
  • Eldugul a járat, ha a béléstest kimozdul a cserépkályha belső falából, így elzárja a levegő útját. Ezt a kellemetlenséget csak a kályha átrakásával lehet megszűntetni.

Fontos, hogy a cserépkályhát folyamatosan melegen kell tartani. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan fűteni kell! A leghatékonyabban akkor fűtünk, ha naponta kétszer 5-7 kg fát teszünk a cserépkályha tűzterébe. Fontos, hogy nem szabad túl vastag fát berakni a cserépkályhába, mert az nagyon sokáig ég, így az ajtót sokáig nyitva kell hagyni, ezért a meleg jelentős része a kéményen át távozik. A túl apró fa sem megfelelő, mert az hirtelen ellobban, így a cserépkályha rövid idő alatt túl sok hőt kap ezért a külső és belső része között nagyon nagy hőmérsékletkülönbség alakul ki, ami a kerámia megrepedéséhez vezet.

A legideálisabb cserépkályha fa méret a 4-6 cm vastagságú. Begyújtást követően a cserépkályha ajtaját nem szabad bezárni addig, amíg a fa lángol. Csak akkor szabad lezárni a levegőnyílásokat, ha már csak parázs van. A lezárást követően a cserépkályha azonnal melegedni kezd. A cserépkályha lezárása után nem érdemes fát rakni rá, amíg a kályha újra hidegebb nem lesz (kb 8-10 óra), mert a fa berakása után ismét sok hideg levegőt kell bevezetni a cserépkályhába, így a belsejében lévő meleg a kéményen át távozik.

Cserépkályha építés